Rotan, wat is het nou precies?

Deze vraag horen wij vaak. Rotan is een materiaal dat voorkomt uit een rotanpalm (Calamus rotang). Dit is een lange liaan (of stengel) welke vooral te vinden is in de tropische regenwouden. De dikte van een rotanstengel kan nogal verschillen, zo heb je varianten van drie millimeter tot bijna 10 centimeter. Maar dan hebben we nog niet gesproken over de lengte, zo heb je varianten van 10 centimeter maar dit kan uitgroeien tot een lengte van tweehonderd meter!

De kern van de stengels is massief, in tegenstelling tot bamboe. De stengels kunnen versneden worden in verschillende diktematen en heet vervolgens riet. De buitenlaag, oftewel schors van de rotanstengels, gebruikt met om bindingen en vlechtwerk mee te maken. Bijvoorbeeld voor een rotan fauteuil.

Rotanmeubelen zijn en blijven populair en je ziet deze producten dus in vele huishoudens terug. Let bij het volgende huisbezoek maar eens op deze producten, een tip: rotan zie je met name terug in manden, stoelen en kasten.

Verschil rotan, bamboe en riet

Ondanks dat de materialen op elkaar lijken, is er wel degelijk een verschil tussen deze mooie producten. Vooral rotan en riet worden met elkaar verward. Rotan komt van de rotanpalm en is een harde soort liaan welke groeit in tropische regenwouden. Riet is een waterplant en is in principe niet bruikbaar om meubels van te maken.

Bamboe is in tegenstelling tot rotan en riet hol van binnen en daardoor ook een stuk lichter. Bamboe is een grassoort, welke door het drogen een mooie lichtbruine tint krijgt. Beide materialen zijn sterk en flexibel waardoor ze in allerlei vormen te buigen zijn, perfect voor het maken van meubels!

De duurzaamheid van rotan

Rotan is een duurzaam alternatief voor hout, doordat dit snel weer aangroeit en makkelijk te oogsten is. Daarnaast helpt het verbouwen en oogsten van rotan ook het regenwoud te beschermen. Rotan heeft bomen nodig om te groeien, waardoor het minder aantrekkelijk wordt om bomen te kappen.

Zoals hierboven al aangegeven kunnen veel rotan-lianen lengtes bereiken tot 200 meter! Per jaar groeit zo’n liaan 5 á 7 meter. Genoeg om je te voorzien van de rotan interieurstukken die bij jouw passen.

Wat is rotan?

Rotan is een materiaal dat voorkomt uit een rotanpalm (Calamus rotang). Dit is een lange liaan (of stengel) welke vooral te vinden is in de tropische regenwouden. De dikte van een liaan kan verschillen van 3 millimeter tot bijna 10 centimeter. Dat is een groot verschil denk je? De lengte van een dergelijke liaan heb je in varianten van 10 centimeter maar deze kan uitgroeien tot een lengte van tweehonderd meter! Lees op onze website alle informatie over rotan.

Is rotan duurzaam voor milieu?

Rotan is een uiterst duurzaam product. Het groeit na oogsten snel weer aan. Doordat rotan bomen nodig heeft om te groeien wordt het kappen van bomen in deze gebieden een stuk minder aantrekkelijk. Van een aantal rotan soorten groeien de wortelstokken zelf horizontaal (rhizomen). Hierdoor ontstaat bij het kappen vrijwel geen bodemerosie waardoor de oogst het milieu minimaal belast. Hierdoor kun jij zonder zorgen genieten van een rotan meubelstuk.

Waar is rotan te vinden?

Natuurlijk bij allerotan.nl ;). Daarnaast komt het product oorspronkelijk uit de tropische regenwouden. Het bekendste rotan land is Indonesië. Hier worden ook veel rotanmeubels geproduceerd. Bekende plaatsen waar je rotan kunt tegenkomen zijn Vietnam, Zuid-China, Himalaya, Sri Lanka, Australië en in het westerse deel van de Stille Oceaan tot aan Fiji. Een behoorlijk groot gebied dus!

Extra sfeer door rotan

Rotan zorgt voor sfeer in huis en is functioneel in gebruik. Rotan stoelen worden vaak gecombineerd met stoere poten van metaal of strak hout. Of je nu een Scandinavische look in huis wil of gaat voor een meer landelijke inrichting, een rotan-stoel past perfect in het interieur van nu!

Plaats de rotan-stoel of bank naast een aantal grote groene planten en style met een zacht vachtje of een mooi kussen om een vintage stijl te creëren.

Door meubels of accessoires van rotan toe te voegen aan je interieur, haal je de natuur in huis en creëer je een warme en ontspannen sfeer.